ISO

mapa strony   |   strona główna   |  jak do nas trafić
 
HACCP
  menu podręczne
 
  HACCP
 
Metoda wdrożenia HACCP
 
Celem nawiązania współpracy pomiędzy Państwa firmą, a DJB jest pomoc we wdrożeniu systemu zapewnienia jakości zgodnego z zasadami HACCP. Konsultant firmy DJB poprowadzi Państwa firmę od momentu podjęcia decyzji o wdrażaniu sytemu do momentu ewentualnej certyfikacji.

Poniżej przedstawiamy główne elementy naszej oferty.

Etap 1 - Analizy wstępne - audit wstępny

Opracowanie harmonogramu prac i uzgodnienie okresu oraz intensywności wdrażania systemu zapewnienia jakości powinno być poprzedzone analizą wstępną Państwa firmy w odniesieniu do wymagań systemu HACCP.

Celem takiego auditu wstępnego jest zbadanie aktualnej sytuacji przedsiębiorstwa w kontekście wymagań HACCP. Po analizie wstępnej zostanie sporządzony raport - oferta, który będzie zawierał pełny koszt wdrożenia. Ponadto raport ten będzie obejmował zalecenia zmian w odniesieniu do zasad HACCP.

W ten sposób będzie można określić:
  • nakład pracy niezbędny do wdrożenia systemu jakości zgodnego z zasadami HACCP
  • wstępny harmonogram czasowy wdrożenia
Etap 2 - Wdrażanie sytemu

Powyższy etap obejmuje wszelkie działania, które będą pomocne dla Państwa firmy przy ustanawianiu i wdrażaniu sytemu. W szczególności doradca DJB będzie udzielał konsultacji w zakresie:

zasad HACCP, czyli:
  • Analizy powstania zagrożeń przy zbiorze surowca, analiza zagrożeń składników produkcji, dystrybucji, marketingu, przygotowania i konsumpcji żywności
  • Określenia krytycznych punktów kontroli (CCP) koniecznych dla eliminowania zidentyfikowanych zagrożeń
  • Ustanowienia limitów krytycznych, które muszą być przestrzegane przy każdym z wymienionych kryteriów dla ustalenia, czy w danym punkcie krytycznym przebieg procesu produkcji jest pod kontrolą
  • Wyboru i uruchomienia systemów monitorowania w celu ustalenia procedury sprawdzania CCP
  • Podjęcia czynności korygujących w celu usunięcia odchyleń zarejestrowanych w punktach krytycznych
  • Ustanowienia skutecznego systemu rejestracji, który będzie dokumentował funkcjonowanie systemu HACCP
  • Ustanowienia procedur weryfikujących, mających na celu poprawne funkcjonowanie systemu
W celu wprowadzenia powyższych zasad HACCP w życie, będziemy również pomocni we wdrożeniu 12 etapów HACCP, które przedstawić można następująco:
  1. Powołanie zespołu HACCP
  2. Opis produktu, który powinien zawierać informacje na temat bezpieczeństwa, składu i dystrybucji produktu
  3. Określenie przewidywanego sposobu użycia produktu przez końcowego użytkownika lub konsumenta
  4. Opracowanie diagramu przebiegu operacji, który obejmuje wszystkie jej fazy
  5. Weryfikacja diagramu przebiegu operacji
  6. Określenie wszystkich potencjalnych zagrożeń, związanych z poszczególnymi stopniami, analizowanie zagrożeń, rozważanie ośrodków kontroli określonych zagrożeń (zasada 1)
  7. Określenie CCP (zasada 2)
  8. Ustalenie granic dla każdego CCP (zasada 3)
  9. Ustalenie monitoringu każdego CCP (zasada 4)
  10. Ustalenie działań korekcyjnych dla każdego CCP (zasada 5) w celu podjęcia interwencji w przypadku stwierdzenia niezgodności
  11. Ustalenie procedury weryfikacji (zasada 6) oraz metod procedur i testów, wyrywkowego próbowania i analiz, które służyć mają sprawdzeniu prawidłowości działania systemu
  12. Ustalenie dokumentacji (zasada 7), których dokładność i sprawność prowadzenia są niezbędne do wdrożenia systemu HACCP

Całość dokumentacji przygotowanej przy współpracy z DJB będzie zawierała:
  • Księgę HACCP, jako podstawowy element funkcjonowania systemu
  • procedury i instrukcje
  • zapisy, np. druki, formularze

Dodatkowo, przy udziale DJB mogą Państwo przygotować bardziej rozbudowany system, np. zintegrowany system jakości ISO-HACCP, który będzie zawierał m. in.:
  • Księgę procedur systemowych
  • Zakładowy Kodeks GMP
  • Księgę Mycia i Dezynfekcji
  • Dokumentację techniczną i technologiczną
  • inne.
Proces wdrażania możemy prowadzić w oparciu o:
  • Codex Allimentarius
  • normę duńską DS 3027:1997 (pomocna w przypadku systemów zintegrowanych)
  • normę holenderską RvA
Bardzo ważnym czynnikiem, który umożliwia skuteczne wprowadzanie systemu zapewnienia jakości opartego na zasadach HACCP jest ciągłe szkolenie nie tylko pracowników przemysłu i odpowiednich instytucji państwowych, ale i zwykłego konsumenta, o istocie działania systemu.

Dlatego też przeprowadzimy u Państwa:
  • szkolenie uświadamiające ( do 2 godz.) dla Najwyższego Kierownictwa z zakresu i interpretacji wymagań systemu HACCP
  • szkolenie dla zespołu wdrożeniowego HACCP, który będzie zaangażowany w tworzenie dokumentacji
  • szkolenia ogólne dla wszystkich pracowników przedsiębiorstwa na temat podstawowej wiedzy związanej z HACCP
Pod koniec wprowadzania systemu, będziemy pomocni w wyborze jednostki certyfikującej, która przeprowadzi niezależny audit zgodności systemu.
  formularz zgłoszeniowy

Jeśli jesteście Państwo zainteresowani wdrożeniem systemu prosimy o wypełnienie formularza.

formularz
 
  zaufali nam
 
 
praca w DJB
Zobacz aktualne oferty pracy
 

Polecamy : Dotacje Unijne