Celem nawiązania współpracy pomiędzy Państwa firmą, a DJB jest pomoc we wdrożeniu systemu zapewnienia jakości zgodnego
z zasadami HACCP. Konsultant firmy DJB poprowadzi Państwa firmę od momentu podjęcia decyzji o wdrażaniu sytemu do
momentu ewentualnej certyfikacji.
Poniżej przedstawiamy główne elementy naszej oferty.
Etap 1 - Analizy wstępne - audit wstępny
Opracowanie harmonogramu prac i uzgodnienie okresu oraz intensywności wdrażania systemu zapewnienia jakości powinno
być poprzedzone analizą wstępną Państwa firmy w odniesieniu do wymagań systemu HACCP.
Celem takiego auditu wstępnego jest zbadanie aktualnej sytuacji przedsiębiorstwa w kontekście wymagań HACCP. Po analizie
wstępnej zostanie sporządzony raport - oferta, który będzie zawierał pełny koszt wdrożenia. Ponadto raport ten będzie
obejmował zalecenia zmian w odniesieniu do zasad HACCP.
W ten sposób będzie można określić:
nakład pracy niezbędny do wdrożenia systemu jakości zgodnego z zasadami HACCP
wstępny harmonogram czasowy wdrożenia
Etap 2 - Wdrażanie sytemu
Powyższy etap obejmuje wszelkie działania, które będą pomocne dla Państwa firmy przy ustanawianiu i wdrażaniu sytemu.
W szczególności doradca DJB będzie udzielał konsultacji w zakresie:
zasad HACCP, czyli:
Analizy powstania zagrożeń przy zbiorze surowca, analiza zagrożeń składników produkcji, dystrybucji,
marketingu, przygotowania i konsumpcji żywności
Określenia krytycznych punktów kontroli (CCP) koniecznych dla eliminowania zidentyfikowanych zagrożeń
Ustanowienia limitów krytycznych, które muszą być przestrzegane przy każdym z wymienionych kryteriów dla ustalenia,
czy w danym punkcie krytycznym przebieg procesu produkcji jest pod kontrolą
Wyboru i uruchomienia systemów monitorowania w celu ustalenia procedury sprawdzania CCP
Podjęcia czynności korygujących w celu usunięcia odchyleń zarejestrowanych w punktach krytycznych
Ustanowienia skutecznego systemu rejestracji, który będzie dokumentował funkcjonowanie systemu HACCP
Ustanowienia procedur weryfikujących, mających na celu poprawne funkcjonowanie systemu
W celu wprowadzenia powyższych zasad HACCP w życie, będziemy również pomocni we wdrożeniu 12 etapów HACCP, które
przedstawić można następująco:
Powołanie zespołu HACCP
Opis produktu, który powinien zawierać informacje na temat bezpieczeństwa, składu i dystrybucji produktu
Określenie przewidywanego sposobu użycia produktu przez końcowego użytkownika lub konsumenta
Opracowanie diagramu przebiegu operacji, który obejmuje wszystkie jej fazy
Weryfikacja diagramu przebiegu operacji
Określenie wszystkich potencjalnych zagrożeń, związanych z poszczególnymi stopniami, analizowanie zagrożeń,
rozważanie ośrodków kontroli określonych zagrożeń (zasada 1)
Określenie CCP (zasada 2)
Ustalenie granic dla każdego CCP (zasada 3)
Ustalenie monitoringu każdego CCP (zasada 4)
Ustalenie działań korekcyjnych dla każdego CCP (zasada 5) w celu podjęcia interwencji w przypadku
stwierdzenia niezgodności
Ustalenie procedury weryfikacji (zasada 6) oraz metod procedur i testów, wyrywkowego próbowania i analiz, które
służyć mają sprawdzeniu prawidłowości działania systemu
Ustalenie dokumentacji (zasada 7), których dokładność i sprawność prowadzenia są niezbędne do wdrożenia systemu HACCP
Całość dokumentacji przygotowanej przy współpracy z DJB będzie zawierała:
Księgę HACCP, jako podstawowy element funkcjonowania systemu
procedury i instrukcje
zapisy, np. druki, formularze
Dodatkowo, przy udziale DJB mogą Państwo przygotować bardziej rozbudowany system, np. zintegrowany system jakości
ISO-HACCP, który będzie zawierał m. in.:
Księgę procedur systemowych
Zakładowy Kodeks GMP
Księgę Mycia i Dezynfekcji
Dokumentację techniczną i technologiczną
inne.
Proces wdrażania możemy prowadzić w oparciu o:
Codex Allimentarius
normę duńską DS 3027:1997 (pomocna w przypadku systemów zintegrowanych)
normę holenderską RvA
Bardzo ważnym czynnikiem, który umożliwia skuteczne wprowadzanie systemu zapewnienia jakości opartego na zasadach HACCP
jest ciągłe szkolenie nie tylko pracowników przemysłu i odpowiednich instytucji państwowych, ale i zwykłego konsumenta,
o istocie działania systemu.
Dlatego też przeprowadzimy u Państwa:
szkolenie uświadamiające ( do 2 godz.) dla Najwyższego Kierownictwa z zakresu i interpretacji wymagań systemu HACCP
szkolenie dla zespołu wdrożeniowego HACCP, który będzie zaangażowany w tworzenie dokumentacji
szkolenia ogólne dla wszystkich pracowników przedsiębiorstwa na temat podstawowej wiedzy związanej z HACCP
Pod koniec wprowadzania systemu, będziemy pomocni w wyborze jednostki certyfikującej, która przeprowadzi niezależny
audit zgodności systemu.
formularz zgłoszeniowy
Jeśli jesteście Państwo zainteresowani wdrożeniem systemu prosimy o wypełnienie formularza.