| |
|
|
HACCP w Polsce - wymogi prawne |
|
Na skutek wstąpienia Polski do Unii Europejskiej prawo musiało zostać przystosowane do obowiązujących w niej standardów.
Ogólne zasady GMP/GHP w produkcji żywności obowiązujące w Unii Europejskiej zawarte są w dyrektywie 93/43/EWG o
higienie żywności. Wszystkie kraje członkowskie są zobowiązane wprowadzić ją do swojego prawodawstwa. Dyrektywa ta
nakłada obowiązek wprowadzenia systemu HACCP we wszystkich firmach zajmujących się produkcją, dystrybucją, magazynowaniem
i dostarczaniem konsumentom żywności (wyłączając podstawową produkcje rolniczą). System HACCP obejmuje tylko 5 pierwszych
zasad - bez weryfikacji i dokumentacji.
W Polsce częściowe wprowadzenie dyrektywy 93/43/EWG do polskiego prawa nastapiło z chwilą wejścia ustawy z 11 maja 2001 r.
o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz.U. z 2001 r. nr 63, poz. 634 z późn. zm.), która definiuje pojęcia Dobrej
Praktyki Higienicznej i Dobrej Praktyki Produkcyjnej (art. 3 pkt. 33 i 34).
Ustawa przewiduje wydanie rozporządzenia wykonawczego określającego szczegółowe wymagania higieniczne w produkcji i
dystrybucji żywności, które zostało wydane 19 grudnia 2002 r. i weszło w życie z dniem 1 stycznia 2003 r.
(Dz. U. Z 2002 r. nr 234, poz. 1979). i zastąpiło poprzednie rozporządzenie z 28 lutego 2000 r. w sprawie warunków
sanitarnych oraz zasad przestrzegania higieny przy produkcji i obrocie środkami spożywczymi, używkami i substancjami
dodatkowymi dozwolonymi (Dz.U. z 2000 r. nr 30, poz. 377 z późn. zm.), które było wydane na podstawie poprzedniej ustawy
o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia. Obowiązują też osobne rozporządzenia określające zasady GHP/GMP dla
specyficznych rodzajów produktów lub czynności (np. żywność sprzedawana luzem, sypka i nieopakowana; handel obwoźny
i transport żywności).
W ustawie o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia przewidziano obowiązek wdrożenia systemu HACCP w zakładach
prowadzących działalność gospodarczą w zakresie produkcji i obrotu żywnością. Sam system HACCP zdefiniowany jest w Art. 3
ust. 1 pkt. 12 ustawy, natomiast obowiązek jego stosowania i zasady systemu zapisane są w Art. 28 - 32.
W dotychczasowym brzmieniu tej ustawy obowiązek wdrożenia systemu HACCP ciążył na wszystkich zakładach produkcji i
obrotu żywnością, z wyłączeniem małych przedsiębiorstw (zgodnie z ich definicją w ustawie Prawo działalności gospodarczej).
Wyłączenie małych przedsiębiorstw, czyli tych zatrudniających do 50 pracowników, było zasadniczo niezgodne z prawem
europejskim, które takiej możliwości nie przewiduje. Przepisy ustawy dotyczące systemu HACCP miały zacząć obowiązywać od
1 stycznia 2004 r. (Art. 61).
W dniu 30 października 2003 r. Sejm ostatecznie uchwalił kolejną nowelizację ustawy z 11 maja 2001 r. o warunkach
zdrowotnych żywności i żywienia (Dz.U. z 2003 r. nr 208, poz. 2020), wg której termin wdrożenia systemu HACCP został
przesunięty na dzień 1 maja 2004r. od którego wszystkie firmy żywnościowe, bez względu na ich wielkość i profil
działalności, muszą wdrożyć i stosować zasady systemu HACCP.
|
|
| |
|
|